Kalkulationer – beregn priser på madretter

Kalkulationsmodulet er et af de mest populære moduler i CalcuEasy

Kalkulationsmodulet laver du kalkulationer, der udregner salgspris og kostpris pr. kuvert, med og uden moms. Det kan give din virksomhed værdi, fordi du hurtigt får indblik i, om du tager den korrekte pris på dine retter. Det letter også arbejdet i din hverdag, fordi du slipper for tunge excel-ark eller store ringbind – du får det hele samlet i ét intelligent kalkulationsprogram.

Lav kalkulationer på dine madretter

Alle dine råvarer importeres direkte i systemet. Det betyder, at dine egne priser, navne og enheder fra din råvareliste anvendes, når du bygger en kalkulation.

I kalkulationsmodulet har du mulighed for at oprette grundkalkulationer og kalkulationer. Grundkalkulationer er eksempelvis de råvarer, der skal bruges til at lave en bearnaise sauce. Når du har oprettet en grundkalkulation, kan du medtage denne i kalkulationen for den samlet ret. Du sparer hermed en masse tid.

Hvis du eksempelvis skal lave bøf bearnaise, kan du med fordel oprette en grundkalkulation med det indhold, der skal i en bearnaise sauce.

Derefter kan du oprette en kalkulation med alt det, der skal i en ret, som eksempelvis bøf bearnaise. Udfyld felterne med navn, mappe og mængde. Tilføj herefter alle de elementer, der skal i din ret. Når du har gjort det, får du et samlet overblik over din kalkulation – samlet kostpris, salgspris, salgspris uden moms, køkkenprocent, omregningsfaktor, salgspris pr. kuvert og kostpris pr. kuvert.

CalcuEasy kan dermed ud fra dine råvarepriser, din køkkenprocent og din kalkulation udregne, hvad din ret med bøf bearnaise som minimum bør sælges til og hvilke udgifter, du har på retten.

Hvis du finder ud af, at din køkkenprocent skal ændres for den pågældende ret, kan du redigere den ude i venstre side. Det samme kan du gøre med salgsprisen for retten.

Sådan udregnes din køkkenprocent

Dine udsalgspriser på retterne er regnet ud fra en køkkenprocent. Køkkenprocenten angiver den procentdel, som du ønsker, hver ret skal give i fortjeneste. Det er op til dig, om køkkenprocenten eller avancen skal være høj eller lav og om dine faste omkostninger, som løn og husleje skal inddrages i køkkenprocenten. Det er meget forskelligt, hvor høj man ønsker køkkenprocenten skal være. Det afhænger ofte af virksomhedens forventet avance pr. ret eller pr. aften.

Køkkenprocenten beregnes og afhænger af den beregningsmetode, du vælger. I CalcuEasy kan du vælge, om køkkenprocenten skal beregnes ud fra et dækningsbidragsmål eller et vareforbrug. Fælles for dem begge er, at du skal beslutte, om du vil inkludere momssats og faste omkostninger. Ud fra det valgte dækningsbidragsmål eller vareforbrug, momssats og eventuelle faste omkostninger, bestemmes en omregningsfaktor, som er afgørende for udregningen af køkkenprocenten eller avancen.

Når køkkenprocenten er bestemt, viser dine kalkulationer priserne, som er udregnet ud fra køkkenprocenten. Det giver et præcist og konkurrencedygtigt billede af udsalgspriserne på dine retter og du kan dermed være sikker på, at du tager den rigtige pris for dine retter.

Vi hjælper dig godt i gang med opsætning af CalcuEasy sådan, at du får sat en fornuftig køkkenprocent, opsat mapper, indtastede faste omkostninger og meget andet.