Mindre madspild sænker dine produktionsomkostninger 6 years ago

Mindre madspil kan mindske produktionsomkostninger i køkkenet


Madspild har været på dagsordenen i et stykke tid. Og det er med god grund. Til trods for, at Danmark i stor grad prioriterer mindskning af madspild, så er der stadig meget, vi kan gøre. Formår vi at komme i mål og reducerer til et absolut minimum, kan private hjem og virksomheder spare millioner af kroner og ikke mindst får miljøet en glad smiley.

Danmark er et af de lande i verden, der er bedste eksempel på at mindske madspil. Forskellige tiltag i danske organisationer er igangsat for at sætte spild af mad på dagsordnen. Stop Spild af Mad er landets førende interesseorganisation, der kæmper for at mindske madspild. Organisationen blev grundlagt af Selina Juul og har siden 2008 igangsat en række bevægelser. Blandt andet har hun haft indvirkning på, at Rema1000 har kørt konceptet med at gå fra mængderabatter til rabatter på enkle produkter. Max Skov Hansen, uddeler hos Rema1000, har tidligere udtalt til engelske The Independent:

”Før smed vi 80-100 bananer i skraldespanden hver dag. Men efter vi lavede kampagnen ”Tag mig. Jeg er single”, reducerede vi det daglige spild af bananer med 90%.”

Det er blot et enkelt eksempel på, hvordan madspild bliver taget seriøst i detailhandlen. Restaurationsbranchen følger trop med flere geniale initiativer. Too Good To Go er et godt eksempel på dette. Denne virksomhed hjælper restaurationsvirksomheder med at komme af med resterne af dagens madproduktion ved at udbyde det til en billig pris til slutbrugeren.

 

Flere tiltag i branchen

Restauranter, institutioner, kantiner, storkøkkener, caféer med flere, står for en relativ stor del af det samlede madspil i Danmark. De smider sammenlagt 60.000 tons mad ud om året. Dette svarer til ca. 8% af den total mængde. Mængderne og madvarianterne varierer fra køkken til køkken, men ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, er det særligt grøntsager, frugt og brød, der bliver smidt i skraldespanden. Årsagerne skyldes blandt andet tallerkenrester, sidste holdbarhedsdato er overskredet eller overskud fra madproduktionen. Flere tiltag er sat i søen til at bekæmpe dette med blandt andet Too Good To Go og Daka Refood. Nogle af slutprodukterne i fødevarer er ikke spiselige og det er her Daka Food kommer ind i billedet. Hos Daka Refood indsamler og genanvender de madaffald og bruger det i produktionen af biogas, som er et grønt og CO2-venligt alternativ til forbrænding. Stegefedt og brugt fritureolie genanvender de som 2. generations biodiesel, hvilket er en grøn erstatning for de fossile brændstoffer.

 

Vind kampen inden du tilbereder maden

I Danmark er det efterhånden blevet et must at anvende alle dele på en råvare. Restauranter anvender blandt andet i større grad toppen af en gulerod til en pesto, kartoffelskræl til fritteret kartoffelsvær, osv. Der er med andre ord god grund til at tænke ud af boksen, inden du smider madvarerne i skraldespanden.

I CalcuEasy kan du hele tiden tage højde for dit svind på alle dine madvarer. På råvareplan kan du anføre svind og omregningtal, så du ved præcis, hvad du har til overs, når du har skrællet en kartoffel eller hvor mange salatblade, du har efter toppen af et kilo rødbeder er afskåret. Det giver dig et totalt overblik over dine produktionsomkostninger og samtidig har du et overblik over, hvad der er tilbage, når du har klargjort dine råvarer. Og resterne kan (næsten) altid anvendes i forskellige sammenhænge.

Lad os fortsætte med at mindske madspil. CalcuEasy kan være dit middel til at nå målet!

 

Opret en gratis konto og opdag, hvordan det kan hjælpe dig og dit professionelle køkken.

Commenting is Disabled on Mindre madspild sænker dine produktionsomkostninger