Ny i restaurationsbranchen? Sådan kommer du godt fra start 6 years ago

Hvis du er ny i restaurationsbranchen, kan du her læse mere om, hvad du bør have styr på fra start

Ønsker du at starte din egen restaurant eller café? Forestil dig at lave lækker mad og oveni købet få mulighed for at sælge det. Eller starte din egen kaffebar, servere cremet cappuccinos og se dine kunder hygge sig i krogene med ynde toner i højtalerne. Scenariet er fristende og mulighederne ligger lige foran dig! Inden du går i gang med at åbne din nye restaurant eller kaffebaren på hjørnet, kan det dog være en god idé at gøre sig bevidst om, hvad der skal til for at få succes i restaurationsbranchen.
At starte sit eget foretagende i restaurationsbranchen er ambitiøst og bør blive taget seriøst for at nå i mål. I dette skriv får du et kort indblik i, hvad der er vigtigt at overveje, når du stifter din egen virksomhed.

Skab et overblik over dine omkostninger

Én af de vigtigste ting ved opstart af sit eget sted, er selvfølgelig at du opbygger noget, du brænder for! Det kan eksempelvis være et koncept, du har drømt om at realisere siden, du var på dit første restaurantbesøg eller noget helt andet. Ikke desto mindre kan det være en god ide, inden du går igang, at lave en oversigt over de udgifter, som du med sikkerhed ved, at du vil støde ind i i løbet af opstartsfasen. Der findes ikke en samlet facitliste over de omkostninger, man får som nystartet i restaurationsbranchen. Det afviger fra sted til sted. Men i denne liste, kan du se de mest hyppige:

  • leje/køb af lokale
  • Inventar til køkken
  • Interiør til restaurant/café
    – Bestik, tallerkner, glas
    – Blomster
    – Tapet/maling
    – Stole, borde
    – etc.
  • Ansættelse/drift af personale
  • Skiltning
  • Markedsføring
  • Indkøb af varer / oprettelse af lager


Kalkuler på dine madretter og sikre mindre madspild

Forestil dig nu, at det er åbningsdag og din første kunde træder ind ad døren for at se, hvad I har at tilbyde. Køkkenpersonalet får deres første bestilling og går straks i gang med at udføre den. Der kommer løbende flere og flere besøgende og da ugen er omme, er du begejstret for alle de gæster, der har været på besøg. Du sætter dig ned for at få et samlet overblik over dine indtjeninger og udgifter. Til din store forbavselse ser du, at du knap nok har lavet et overskud, der kan betale lønningerne til personalet.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlet salg i Danmark steg med 54% fra 27,8 mia. kr. i 2009 til 42,7 mia. kr. i 2017. Flere restaurationsvirksomheder er i perioden skudt i vejret, men samtidig er der i takt med større salg og flere ansatte også sket flere konkurser. Det er særligt i perioden fra 2016 til 2017, hvor antallet af konkurser er vokset fra 250 til 409. Tallene antyder selvfølgelig også, at der er kommet mere konkurrence mellem restaurationsvirksomhederne, som følge af, at flere åbner dørene.

For at man kan undgå en konkurs og få styr på sin indtjening og ikke mindst have penge i overskud til de månedlige driftsomkostninger, kan det være en fordel at lave nøjagtig beregning på de madretter, du udbyder på menukortet. Det sikrer dig, at du nøjagtigt kender den korrekte mængde af mad samt omkostninger, der går til hver madret. Læs mere om kalkulationer her.

Har du forresten styr på din køkkenprocent? Køkkenprocenten eller dækningsgraden, som nogle kalder den, er vigtig at forholde sig til. En køkkenprocent sat ud fra dine samlet omkostninger, hjælper dig godt på vej til at styre din køkkendrift i en positiv retning. Vi skriver i et senere blogindlæg, hvad køkkenprocenten betyder for dig og din forretning!

[mc4wp_form id=”7200″]

Commenting is Disabled on Ny i restaurationsbranchen? Sådan kommer du godt fra start