Kunden ved bord 12 rækker forsigtigt hånden i vejret. Du bemærker det med det samme og går over til ham. ”Kan jeg købe endnu en øl?”, spørger han. Du nikker taknemmeligt, går over til baren, skænker en Tuborg Classic, indtaster salget på dit kassesystem og vedlægger regningen, idet du overrækker øllen. Markisen er trukket ud. Ikke fordi det regner. Men fordi solen står højt på himlen. Alle bordene er besat – både indenfor og udenfor. Du smiler og glæder dig over folks gode humør og ikke mindst over dagens salg. Det har været en god dag. Det har det været de seneste måneder og hver dag bliver blot sjovere og sjovere. ”Jeg traf det rigtige valg,” tænker du og glæder dig over din restaurants koncept og indretning. Det er spot on og det, du altid har drømt om!
Drømmen om at drive en restaurant, café eller kaffebar er tiltalende og scenariet kan blive til virkelighed, hvis tingene gribes rigtig an. Restaurationsbranchen er nemlig hård. Nogen mener, det er en af de hårdeste. Og det er med god grund. I denne blog-serie får du indblik i branchen. Du får tips og tricks til, hvordan du kommer godt i gang med forretningen og hvilke ting, du bør være opmærksom på.
Restaurationsbranchen i tal og tendenser
Verdenen er blevet bekendt med den nordiske madbølge! Restaurationsbranchen mærker det med stigende omsætninger grundet både lokal og international interesse. Hidtil har det særligt været københavner-beværtningerne, der har kunne mærke det, men en analyse fra PwC viser, at også andre regioner nyder godt af bølgen. Den nordiske madbølge får dog ikke hele æren. I kraft af stigende konjunkturer er danskernes købekraft og købelyst også blevet større. Landbrug og Fødevarer har lavet en analyse, der viser, at gennemsnitsdanskeren spiser ude én gang om måneden. Tallene angiver, at særligt caféer, barer og fastfood stederne i denne forbindelse er særligt besøgt. Disse steder er især besøgt af de yngre aldersgrupper imens målgruppen over 50+ til sammenligning oftere foretrækker hotelrestauranter. Det særlige ved almindelige restauranter er, at alle aldersgrupper besøger denne type af spisested lige ofte. Det gælder derfor, at 20% af den danske befolkning går på restaurant mindst én gang om måneden.
Der er med andre ord godt gang i restaurationsbranchen. Dette gælder både, om man har en café, bar, madbod, gadekøkken, pølsevogn, restaurant, hotelrestaurant eller lignende. Tal fra Danmarks Statistik viser, at omsætningen på landsplan slog rekord i 2017 sammenlignet med tidligere år. I løbende priser er det samlet salg steget med 54 pct. Fra 27, 8 mia. kr. i 2009 til 42,7 mia. kr. i 2017. Og i takt med, at omsætningen stiger, øges antallet af lønmodtagere i branchen også. Fra 2009 til 2017 er antallet øget med 50 pct. til 95.300 lønmodtagere. Det lyder tiltalende at bevæge sig ind i restaurationsbranchen og der er bestemt potentiale for omsætning. Spørgsmålet er, om der er penge at hente på bundlinjen? Kunderne er der. Købekraften er der. Men kombinationen af øget konkurrence og mangel på kontrol over omkostninger gør, at mange må dreje nøglen om, inden man er kommet ordentligt i gang. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i takt med mere salg og flere ansatte imidlertid også er kommet flere konkurser i branchen. Siden 2009 er antallet af konkurser vokset fra 250 til 409 på landsplan. For andre er det dog ikke gået så galt med en konkurs, men har på grund af skidte tal trods alt måtte dreje nøglen om. I PwC’s årlige brancheanalyse fra 2017 peger de på, at 34 pct. af de medvirkende i deres analyse (945 restauranter) havde et negativt resultat i 2016. Det er derfor en stor del i branchen, som kæmper med at få sorte tal på bundlinjen.
Vi ved, at rammerne for at skabe sunde forretninger er der. Vi behøver blot den rette viden og de rette værktøjer. Læs med i næste blogindlæg og bliv klogere på, hvordan du sikrer dig et fornuftigt koncept, der kan være drivkraften i at drive en succesfuld forretning.