Vækst i restaurationsbranchen trods EU's højeste fødevarepriser 6 years ago

På vores nye blog kan du blandt andet læse, at der er vækst i restaurationsbranchen til trods for, at Danmark har nogle af EUs højeste fødevarepriser.

Det går godt for de danske restauranter. Dette er en kendsgerning efter, at Horesta i deres seneste normtalsanalyse kunne konstatere god økonomi blandt landets restauranter. Alt dette til trods for, at danske forbrugerpriser er de højeste i hele EU.  

Det er dyrt at være dansker, ikke mindst når man sammenligner forbrugerpriser med de øvrige EU-lande. Vi er det dyreste land af samtlige 28 EU-lande med priser, der ligger 47 procent over gennemsnittet. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik, der har taget temperaturen på landenes købekraft. Men selvom vi er det dyreste land med de absolut højeste forbrugerpriser, er vi flittige som aldrig før til at spise på landets restauranter. Det viser en normtalsanalyse udarbejdet af Horesta. Nye tal viser, at der de seneste fem år er åbnet 1400 flere restauranter i Danmark. Ifølge Jonas Kjær, økonomichef i Horesta, viser tallene, at størstedelen af restauranterne har en flot omsætning, hvilket i særdeleshed afspejler forbrugernes villighed til at spise ude. Forbrugernes positive købekraft skal blandt andet findes i højere lønninger end andre EU-lande. Dog betyder flotte omsætningstal ikke altid en god bundlinje:

”Flotte omsætningstal betyder desværre ikke altid, at restauranternes bundlinjetal nødvendigvis bugner. Det der kendetegner restauranter, der har det godt, er dem, der har en høj kapacitetsudnyttelse med mange gæster i løbet af deres åbningstid. De er også dygtige til efterhånden at skære åbningstiden til i forhold til, hvornår efterspørgslen er der. Dermed så minimere de lønomkostningerne. Lønomkostningerne er den største post, men det er også der, vi ser den største forskel mellem de restauranter, der klarer sig godt og dem der klarer sig knap så godt,” fortæller Jonas Kjær i et videointerview til brancheorganisationen, Horesta.

Stor konkurrence kræver fokus på omkostninger

Med flere end 16500 restauranter i Danmark, betyder det, at konkurrencen er skærpet. Og ifølge Jonas Kjær så handler det først og fremmest om at sikre en stabil kapacitetsudnyttelse, men i særdeleshed også om, at der er styr på omkostningerne:

”Det handler om kapacitetsudnyttelsen – altså, at du har omsætningen. Og så handler det selvfølgelig om fokus på omkostningerne, hvor lønningerne selvfølgelig er den største, men også generelt, at man er bevidst om, hvad man bruger på el, vand og varme, på duge og servietter og forsikringer og så videre,” slutter han.

 

______________________________________________________________________________________

Omkostningerne kan være fordelagtige af få styr på med hjælp fra CalcuEasy. Her kan restaurationerne hver måned indtaste deres faste og variable omkostninger samt deres ønskede køkkenprocent og være sikre på, at få korrekt prissætning på retterne.

Se CalcuEasys film om, hvordan man let indtaster køkkenprocenten og får korrekt prissætning med øje for alle omkostningerne i restaurationen.

Commenting is Disabled on Vækst i restaurationsbranchen trods EU’s højeste fødevarepriser