Restaurationsbranchen: Kend dit koncept (afsnit 2) 6 years ago

Før man tænker på menu, salg af retter, omkostninger, m.m., er det vigtigt, at tænke og gennemgå et koncept. For hvad er en menu værd, hvis det ikke følger konceptet? Du er derfor nødt til at undersøge, hvad der er dit Unique Selling Point. Niche koncepter fungerer blandt andet bedst i større markeder. Det kan derfor være en god idé at lave en forretningsplan. Du bør også tage stilling til, om du vil leje, købe eller franchise, og undersøge placering, hvilket design din restaurant skal have og ikke mindst hvordan dit menukort skal være. Vi giver dig et kort indblik herunder.

Forretningsplan

Lad os understrege med det samme, at du hverken behøver at have en master i økonomi eller en forskergrad i forretningsudvikling for at lave en forretningsplan. Forretningsplanen beskriver din virksomhed, hvilket potentiale den har og hvordan du vil drive den. I dette skriv får du et kort overblik over de punkter, du bør tage stilling til, inden du åbner døren for nye kunder. Vi anbefaler, at alle der ønsker at åbne en ny restaurant laver en forretningsplan. Den behøver ikke fylde hundrede sider, men skal nærmere være din guideline. Søger du investorer til restauranten, så kan det her være fordelagtigt at skrive om markedspotentialet og de økonomiske perspektiver. I nedenstående får du her et kort oprids af de punkter, der bør være med i din forretningsplan.

 

  • Idégrundlag

Her laver du en kort beskrivelse af virksomheden, set fra ”fugleperspektiv”. I dette afsnit får du og andre en præcis beskrivelse af din virksomhedsidé. Beskriv også gerne her, hvad din restaurant giver af værdi for dine omgivelser.

 

  • Personlige mål/ressourcer

Det kan her være en god idé at lave lidt selvrealisering. Har du de nødvendige værktøjer/ressourcer til at udleve denne virksomhedsidé? Hvis ikke, hvordan vil du så tilegne dig disse kompetencer?

 

  • Elevatortalen

Skriv her en meget kort beskrivelse af din idé/koncept og de produkter, du udbyder.
Find inspiration i denne elevator pitch skabelon:

Bistro X er målrettet (TIL) unge danskere, (SOM) ønsker kvalitetsmad til en billig pris. Bistro X (ER) fransk inspireret (SOM) fungerer godt i et aalborgensisk marked, hvor efterspørgslen er stor og udbuddet lille. (I MODSÆTNING TIL) andre aalborgensiske restauranter, hvor maden er dansk inspireret, tilbereder vi mad efter franske traditioner.

 

  • Markedsanalyse

Det er en god idé at skabe sig et overblik over potentialet for dit koncept/idé og restaurant. Du kan tage stilling til, om der er kundepotentiale (herunder befolkning g demografi) og om der er lav/høj konkurrence.

En undersøgelse af udbuddet kan være lige så afgørende som en undersøgelse af kundegrundlaget. Hvis området allerede har restauranter, der til forveksling ligner dit koncept, bør du overveje, om området har brug for endnu en restaurant med dette koncept. Med dette sagt, så kan identiske koncepter stadig afvige på maden og stilen. Nok anvender I måske de samme råvarer, men måden du tilbereder råvarerne på, kan afvige fra de andres, så måske du har mulighed for at slå igennem her?
Prisniveauet kan også afvige fra de andres koncepter i området, så der er flere aspekter, du skal tage med i overvejelserne, inden du vælger et område frem for et andet.

 

  • Salg og markedsføring

Hvordan vil du nå ud til dine kunder? Vi er en del af en mere digitaliseret verden. Det kan derfor være en god idé at overveje, hvilke online kanaler, du vil markedsføre dig på. Det kan også være fordelagtigt at lave en markedsføringsplan, hvori du beskriver, hvor ofte du vil markedsføre dit produkt og hvor mange penge, du vil bruge på det.

Udover online markedsføringskanaler, som facebook, instagram og google adwords, bør du også tage stilling til PR, skiltning, præsentationsmateriale, messe og udstilling, m.m.

 

  • Udvikling af restauranten

Hvor er din restaurant om et år eller fem år? Det kan være svært at spå om, hvor restauranten er om få år. Ikke desto mindre kan du have gavn af det, så du løbende har en rød tråd at følge. Udviklingsplanerne kan sagtens ændres i takt med, at du bliver klogere på det marked, du opererer i.

 

  • Budget

En forretningsplan uden et budget er intetsigende. Du er derfor nødt til at gøre det klart, hvilke omkostninger og indtjeninger, du regner med at have i kvartal 1, kvartal 2, kvartal 3 og kvartal 4.

Med andre ord sætter du i budgettet tal på de planer, du har beskrevet i ovenstående punkter. Jo mere konkret du er med dine planer, jo nemmere er det for dig, at lave et præcist og detaljeret budget.

Budgettet er også med til at vise dig om de planer, du har lavet, er økonomisk realistiske. Viser de sig at være urealistiske, kan du hurtigt ændre planerne under ovenstående punkter. Det kan være en god idé at stifte bekendtskab med et etableringsbudget (de penge du regner med, du skal bruge ved etableringen af din restaurant), et driftsbudget (de penge du regner med kommer ind og ud af virksomheden, når restauranten er åbnet, og et likviditetsbudget (skal måned for måned vise, om du har penge i kassen/banken til at betale de udgifter, du ved, du får).

Når du har lavet et budget, ved du også, om du skal ud og søge finansiering fra en investor/bank. Forretningsplanen vil i denne forbindelse være god at fremlægge for en investor/banken, så han/hun ved, hvad investeringen går til.

 

Det var blot et kort oprids i essentielle punkter, vi mener, der som minimum bør være i en forretningsplan. I de næste afsnit kigger vi lidt på design og drift. Stay tuned!

Commenting is Disabled on Restaurationsbranchen: Kend dit koncept (afsnit 2)